Fuksit

Heippa fuksit!

Näiden sivujen tarkoituksena on antaa teille jonkinasteinen käsitys siitä, mitä tuleva opiskeluvuotenne tulee pitämään sisällään. Teillä on alkamassa uusi ja ehkä hieman jännittäväkin vaihe elämässä, sillä monelle opiskeluiden alkaminen tarkoittaa myös muuttoa uudelle paikkakunnalle sekä ensimmäiseen omaan asuntoon muuttamista. Ei kuitenkaan ole syytä paniikkiin, sillä ette ole yksin. Teidän tukenanne killassa ovat fuksivastaavat ja iso joukko mahtavia tutoreita, jotka ovat kaikki täällä tekemässä siirtymisenne mahdollisimman hauskaksi ja helpoksi. Voitte lukea meistä sekä tutoreista lisää fuksimodernista, joka ilmestyy pian nettisivujen Moderni Materialisti -välilehdelle.

Tutorit auttavat teitä orientaatioviikolla tekemään ensimmäisen periodin lukujärjestykset sekä neuvovat muissakin opiskeluihin liittyvissä asioissa. Opintoihin liittyvissä pulmissa apua tarjoavat myös opintoneuvoja Kaisa Mikkola sekä materiaalitekniikan opintosuunnittelija Maaret Hörkkö. Nämä ihmiset tulevat teille jo orientaatioviikolla tutuiksi ja auttavat varmistamaan, että teidän opintonne lähtevät jouhevasti liikkeelle.

Vallitsevan pandemiatilanteen vuoksi tapahtumia suunnitellessa ja järjestäessä otetaan huomioon Suomen hallituksen, sekä Tampereen yliopiston linjaukset rajoituksista. Tästä ei teidän kuitenkaan tarvitse huolehtia, sillä tekemistä keksitään varmasti – vaikka sitten etätoteutuksena! Rajoitusten vaikutuksesta opiskeluun ja kurssitoteutuksiin tiedotetaan yliopiston puolesta.

Fuksien etuja valvoo eri kiltojen fuksivastaavista koostuva Fuksineuvosto. Jokaisen killan fuksivastaavat voitte tunnistaa haalareissa roikkuvasta ketunhännästä. Parhaiten fuksineuvosto näkyy teille ainakin hauskojen tapahtumia järjestävänä osapuolena. Tapahtumia on niin paljon, ettei niitä tässä kannata luetella, mutta ei hätää, sillä tapahtumista tiedotetaan sähköpostin välityksellä! Lisäksi fuksivastaavat pyrkivät parhaansa mukaan jakamaan MIKin fuksien facebook-ryhmässä tapahtumien linkit. Muistakaa siis tarkistaa koulun sähköpostinne erittäin aktiivisesti varsinkin opiskelujen alussa! Tapahtumia vuoden aikana on laidasta laitaan, jotta jokainen varmasti löytää itseään kiinnostavaa menoa.

Fuksineuvoston tuotos on myös teille kaikille jaettava fuksipassi, joka on olennainen osa teekkariksi tuloa. Fuksipassi sisältää erilaisia tapahtumia, saavutuksia sekä tekoja, joita suorittamalla tai joissa käymällä fuksipassiin saa fuksivastaavilta leimoja. Ideana on passin myötä kannustaa teitä tutustumaan teekkarikulttuuriin ja muutenkin saada teidät aktivoitumaan. Wapun aikaan leimat ja niistä saatavat pisteet (jokainen kohta on pisteytetty) lasketaan yhteen. Tavoitteena on saavuttaa vähintään 300 pistettä, jolloin on oikeutettu ylpeänä kantamaan teekkarilakkia sekä kastautumaan teekkariksi Tammerkoskessa. Tästä ei kuitenkaan kannata ahdistua vaan pikemminkin ottaa se positiivisena haasteena, sillä passi toimii myös hyvänä muistona sekä infona vuoden aikana olevista tapahtumista. Kaikista Hervannan fukseista kolme eniten fuksipisteitä kerännyttä fuksia saavuttaa lisäksi maagisen Superfuksin arvonimen. Fuksivastaavat kertovat näistä mielellään lisää, tule siis rohkeasti nykäisemään haalareista!

Suosittelemme teitä myös valmistautumaan Telegram-viestimen käyttöön. Se on melko samanlainen kuin kaikille tuttu Whatsapp, mutta vihreän toverinsa vastaiskuista huolimatta kätevämpi monin tavoin (etenkin tietokoneiden omistajille). Muutkin edut huomaatte kyllä nopeasti.

Lisää tietoa uudelle opiskelijalle löytyy Tampereen yliopiston nettisivuilta, josta löytyy paljon materiaalia, mihin on hyvä tutustua. Mikäli sinulta löytyy Facebook -tili, käyhän vielä liittymässä ryhmään MIK-fuksit 2020-2021.

Terveisin Fuksivastaavanne,

Fuksikapteeni Helena Hämölä, telegram: @hulamahelena, helena.hamola@tuni.fi +358503544181

Fuksiperämies: Siina Siuvo, telegram: lurskatti, siina.siuvo@tuni.fi

Innokkaimmille paljon lisätietoa teekkarikulttuurista löytyy mm. osoitteesta tampereenteekkarit.fi Lisäksi lisää tietoa Hervannan kampuksesta löytyy täältä.

Uuteen kouluympäristöön tullessa teille tulee myös paljon uusia asioita sekä sanoja. Tässä tärkeimpiä uusia sanoja ja niiden merkityksiä!

MIK: Materiaalitekniikan opiskelijoiden kilta

Fuksi: Ensimmäisen vuoden opiskelija, joka ei ole käynyt teekkarikasteessa.

Teekkari: Tekniikan alan opiskelija, joka on käynyt teekkarikasteessa. 

Ikiteekkari: Teekkari, joka on unohtanut valmistua

Alumni: Jo valmistunut opiskelija. 

Teekkarikaste: Wappuna fuksit kastetaan Tammerkoskessa. Kasteessa fuksit kuolevat ja syntyvät uudelleen teekkareina, eli kun olet käynyt kasteessa, saat kutsua itseäsi teekkariksi. 

Kilta: Tekniikan alan ainejärjestö. 

Kiltahuone: Killan oma huone kampuksella, jossa voi viettää aikaa ja juoda kahvia.

Tuutori: Vanhempi opiskelija, jonka tehtävänä on opastaa ensimmäisen vuoden opiskelijoita eli fukseja. 

Kampus: Alue, jossa yliopiston rakennukset sijaitsevat. 

Fuksikapteeni: Killan hallituksen jäsen, joka on vastuussa killan fuksitoiminnnasta ja tuutoreiden toiminnasta. Kuuluu fuksineuvostoon ja hoviin.

Fuksiperämiehet: Fuksikapteenin avustajat eli toimihenkilöt, jotka auttavat fuksikapteenia hommissaan. Usein myös itse tuutoreita. Kuuluvat kapteenin ohella fuksineuvostoon ja hoviin.

Haalarit: Opiskelijoiden tunnusvaate, jota käytetään opiskelijatapahtumissa. MIKin haalareiden väri on burgundinpunainen. Yleensä fuksit keräävät yhdessä rahat haalareihinsa niihin myytävillä mainoksilla. 

Teekkarilakki: Teekkarien tunnus, joka muistuttaa hieman ylioppilaslakkia, erottuen siitä kuitenkin mustalla tupsullaan. 

Sitsit: Akateeminen pöytäjuhla

Excu, Excursio, XQ: Yritysvierailu, usein mennään bussilla, joskus jäädään yöksi.

Rankka-XQ: Vähintään kahden yön mittainen Excu. Vieraillaan sisarkilloilla ja tutustutaan heihin.

Pärtsä: Mikkiläisten maskotti, pehmoleluhevonen, jolla on haalarit ja lakinkäyttöoikeus. Kokonimi Jallun Pärinä Säihkyturpa

Jäynä: Hauska ja ajankohtainen pitkälle viety pila, jonka tarkoituksena on tuottaa hyvää mieltä.

Akateeminen vartti: Opetus alkaa 15 yli eikä tasalta.

Bommari: Koulun pommisuoja, johon pääsee rakennustalosta tai takaparkista.

Edaattori: Yksi ylioppilaskunnan edustajiston 49 jäsenestä.

Edari: Ylioppilaskunnan edustajisto, joka valitaan vaaleilla joka toinen vuosi. Jäseninä edaattoreita kaikista opiskelijoista.

Etunurtsi: Koulun etupiha

Halloped: Hallinnon opiskelijaedustaja

Kelpoteekkari: Ylioppilaskunnan hallituksen myöntämä arvonimi aktiivisesti toimineelle jäsenelleen

Kopo: Koulutuspolitiikka

Kyykkä: Teekkareiden lemppari perinnepeli, jossa heitetään kartulla kyykkiä. MM-kyykkä järjestetään Tampereella vuosittain.

Loimio: Teekkariyhdistyksen toimisto päätalon toisessa kerroksessa, Paulan/Helkyn tiskiä vastapäätä.

Mörrimöykky: Teekkariyhdistyksen omistama Teekkarisauna kampuksen vieressä.

N: Kokonaisluku, 5+

Nakki, nakkeilu: Hauskaa! Kivaa! Kokemuksia! Fuksipisteitä! Joku auttamishomma, voi olla esimerkiksi vujuilla tarjoilua tai siivoamista

Obeliski: Etunurtsilla oleva peilipylväs, toimii tapaamispaikkana.

Tunimentti: Toinen pylväs, Kampusareenan vieressä.

Noppa: Opintopiste

OPM: Oma pullo mukaan, oma pyyhe mukaan

Paulan/Helkyn tiski: Ylioppilaskunnan toimiston palvelutiski päätalon toisessa kerroksessa

Pruju: Lyhennelmä oppikirjasta tai kooste useammasta

Skellari: Sähkötalon kellari

Prose: Oululainen sisarkilta<3. Opiskelevat prosessitekniikkaa

PT: Otaniemeläinen sisarkilta. Opiskelevat prosessitekniikkaa

Ketek: lappeen Rantalainen sisarkilta. Opiskelevat kemiantekniikkaa

Takaparkki: parkkipaikka koulun takana

Etuparkki: kts ylempi ja päättele

TUT: paras jodelkanava, Tampere university of technology

Telegram: Teekkareiden yleisimmin käyttämä viestintäsovellus, samankaltainen kuin whatsapp mutta parempi

Tamppi: Kiistellysti paras. Tamperelainen teekkareiden wappulehti.

Tentti: Täällä testataan oppimaasi

TREY: Tampereen ylioppilaskunta

Treekkarit: Tampereen Teekkarit. Yhdistys, joka ylläpitää ja kehittää Tamperelaista Teekkarikulttuuria

Tuni: Epävirallinen nimitys, joka sisältää TAMKin ja keskustan ja toki sen Hervannan<3

TAU: Sisältää vain Hervannan ja Keskustan kampukset

Tupsufuksi: Toisen vuoden opiskelija, ensimmäistä vuotta lakin kanssa

Tutkari: Tutkinto-opiskelija, joka on tullut ulkomailta

Vujut: Vuosijuhlat. Killan, yhdistyksen tai vaikka Veikon.

TOAS: Tampereen opiskelija-asuntosäätiö

POAS: Pirkanmaan opiskelija-asuntosäätiö

Wäiskit, Wäinölät: Hervannan vanhimmat opiskelija asunnoiksi rakennetut kerrostalot, jotka omistaa TOAS.

Mikontalo: Aikoinaan Pohjoismaiden suurin opiskelija-asuntola. Hervannan maamerkki ja TOASin ylpeydenaihe.

Tupsula: Annalassa sijaitseva teekkareiden asuntola. Hakemalla voi päästä.

Nämä voivat tuntua paljolta ja tosi oudoilta, mutta tulette huomaamaan, että nämä ovat oleellisia ja opitte nopeasti tuntemaan uudet sanat ja niiden merkitykset!